În lucrările sale, Abd-ru-shin oferă fiecăruia ajutor pentru maturizarea în direcția unei personalități puternice și întărite lăuntric. În conferințele sale asupra întrebărilor fundamentale ale existenței umane – privind viața și moartea, destinul și dreptatea, Dumnezeu și Creația Sa – se revelează o imagine concludentă a lumii, care prin lipsa de lacune și prin consistență logică oferă o solidă ancoră de cunoaștere.
Despre țelul său Abd-ru-shin a declarat în anul 1936:
„Țelul meu este de natură spirituală!
Însă eu nu aduc o nouă religie, nu vreau să întemeiez o nouă biserică, la fel de puțin vreo anume sectă, ci eu ofer în toată simplitatea un tabou clar al funcționării automate a Creației, funcționare ce poartă Voința lui Dumnezeu, și din care omul poate limpede recunoaște ce căi sunt bune pentru el.”
Corespunzător acestei idei conducătoare, Abd-ru-shin a vrut să-și știe pus Mesajul său în centrul atenției, și niciodată să nu conducă privirea asupra persoanei sale ca centru al învățăturii despre Graal. El a respins orice cult al persoanei. Clar și limpede el și-a îndemnat cititorii să își îndrepte atenția „nu asupra aducătorului, ci asupra Cuvântului”.
* * *
Abd-ru-shin s-a născut la 18 aprilie 1875 în Bischofswerda (Saxonia) și a fost botezat cu numele Oskar Ernst Bernhardt. În mediul ocrotitor al casei părintești el a trăit o copilărie și adolescență fericită, căreia i-au urmat educația comercială și autonomia profesională în Dresda.
În anii ce au urmat, Oskar Ernst Bernhardt a întreprins vaste călătorii și a evoluat din comerciant tot mai mult într-un recunoscut scriitor. Opera sa literară cuprinde între altele descrieri de călătorii, romane și povestiri. Ca membru în asociația dramaturgilor germani el a scris de asemenea piese de teatru, dintre care unele au fost reprezentate cu succes în Leipzig și în alte orașe.
După ce trăiește o perioadă în Elveția și în America, Oskar Ernst Berhardt se stabilește în 1913 la Londra. Acolo el este nevoit să resimtă izbucnirea primului război mondial, fiind reținut din 1915 în stare de arest pe Insula Omului (Isle of Man). În primăvara anului 1919 Oskar Ernst Bernhardt se poate reîntoarce în Germania, unde devine apoi conștient de adevărata misiune a vieții sale, pe care o recunoaște ca fiind aceea de a transmite oamenilor din acea cuprinzătoare cunoaștere despre Creație pe care o purta în sine.
Mesajul Graalului, pe care el începe să-l aștearnă în scris din 1923 – mai întâi sub forma așa-numitelor „Foi ale Graalului“ precum și a conferințelor publice, mai târziu în formă de carte – este semnat de Oskar Ernst Bernhardt cu numele Abd-ru-shin.
Acest nume este alcătuit din elemente persano-arabe și are înțelesul de „Slujitor al Luminii“ sau „Fiu al Luminii“. El a fost ales în relație cu o viață pământească anterioară și menit să fie pe mai departe inseparabil legat cu opera sa.
* * *
În 1929, la un an după ce a găsit pe „Muntele“ Vomp (Vomperberg) în Tirol (Austria) acel domiciliu pământesc unde dorea să desăvârșească Mesajul Graalului, Abd-ru-shin s-a văzut determinat să ia o atitudine critică împotriva ideologiei național-socialiste.
Astfel, el a afirmat că a judeca după rasă, națiune sau religie este „nedemn de o ființă umană autentică“:
„Acest lucru este prea meschin și nu este demn de o adevărată ființă umană. Cred acești oameni că le este îngăduit să intre odată în Împărăția lui Dumnezeu cu steagurile și imnurile naționale? […] Mai mult, cât de unilaterali sunt cercetătorii raselor, care caută să judece doar după lucruri exterioare, material-dense, în vreme ce omul propriu-zis este spiritul, care doar el este decisiv. Iar acest spirit este mai bătrân decât corpul pământesc din prezent și decât cel din trecut. Să privim bunăoară din punct de vedere pur pământesc: un om bun va fi întotdeauna același, chiar și atunci când își schimbă în mod repetat veșmintele. El este în veșmintele sale de fiecare zi exact același ca și în cele de duminică. Nu este altfel nici cu spiritul, omul propriu-zis.”
- Întrebări și Răspunsuri: Întrebare 56
Fanatismul, calomnia și dogmatismul confesional nu sunt compatibile cu Mesajul Graalului, în care este pretinsă precum condiție de bază disponibilitatea gândirii independente, orientate obiectiv și lipsite de idei preconcepute.
În anul 1938, imediat după preluarea puterii de către național-socialiști în Austria, „Așezarea Graalului“, care se formase între timp pe „Muntele“ Vomp (Vomperberg) în Tirol, fu expropriată fără despăgubire. Abd-ru-shin este arestat pe 12 martie și pus mai târziu, din septembrie 1938, sub controlul Gestapo-ului – la început în Schlauroth lângă Görlitz, mai apoi în Kipsdorf / Munții Metaliferi.
Lucrarea plină de binecuvântare a lui Abd-ru-shin a fost astfel curmată, orice altă activare în slujba împlinirii misiunii sale fiindu-i interzisă de către deținătorii puterii acelui timp. La 6 decembrie 1941 Abd-ru-shin moare ca urmare a acelor măsuri. Corpul său pământesc a fost înmormântat pe 11 decembrie 1941 în localitatea natală Bischofswerda. Abia în 1949 a fost posibilă mutarea acestuia pe Vomperberg, când Așezarea Graalului a fost înapoiată de către autorități, după sfârșitul războiului, văduvei lui Abd-ru-shin, Maria Bernhardt.
Există numeroase relatări ale unor persoane care au avut ocazia să-l cunoască personal pe Abd-ru-shin, și care au rămas adânc impresionate de naturalețea sa simplă, dar și de felul său maiestuos și deopotrivă prietenesc. În articolul unui ziar din München din anul 1933 se poate citi: „Este ceva misterios care îl înconjoară, ce vorbește din privirea limpede, pătrunzătoare și în același timp binevoitoare a ochilor săi, și care impresionează precum un salut din depărtări luminoase …“
Pe parcursul ultimilor săi ani de viață Abd-ru-shin și-a revizuit Mesajul Graalului și a realizat cu aceasta „ediția de ultima mână”. Alte detalii găsiți pe pagina de internet a Stiftung Gralsbotschaft.